vineri, 29 ianuarie 2010

Dureri la nivelul cotului

Am decis sa scriu, din cand in cand despre anumite accidentari, afectiuni mai putin cunoscute care pot surveni in practicarea cataratului. Ceea ce voi scrie si sfaturile mele vin in mare parte din experienta personala, experientele altora si din ceea ce am citit. Nu sunt medic si nici nu am cunostinte de medicina speciala legata de ceea ce voi scrie asa ca va rog ca sfaturile sa le luati ca atare.

Ca si in orice alta activitate, sport exista niste reguli si directii de urmat pentru ca sa fim sanatosi si in buna forma si sa putem sa continuam ne cataram si pana la 60-70 de ani. Depinde de noi daca ne interesam de ele, le urmam si suntem atenti la sanatatea noastra.
Cataratul e un sport foarte complex si sanatos (comparabil cu inotul si alergatul), in practicarea lui sunt folositi majoritatea muschilor corpului, o mare parte o are tehnica si agilitatea si in aceeasi masura ca si partea fizica si cea tehnica un rol important il are partea mentala. Acestea sunt laturile care se intrepatrund in proportii diferite in orice sport. Cataratul e unul dintre sporturile care lucreaza in mod echilibrat toate cele trei laturi.


Si acum sa revenim...

Acum ceva vreme am aflat ca Iulia nu a mai venit la sala din cauza unor dureri de cot. Am fost surprins sa aud asta dar totusi, stiam despre ce e vorba.

Definire

Durerile de cot vin de la o afectiune numita Epicondilita care poate sa fie mediala sau laterala. De fapt, e o inflamare a tendoanelor la nivelul articulatiei cotului. E ceva ce se poate intalni la cataratori, tenismeni, golferi dar este foarte des provocata de activitati ca si folositul excesiv al mouse-ului sau a tastaturii.

Durerea este locala, dar poate sa si radieze spre biceps sau antebrat. De asemenea poate sa fie la atingere, la contractia muschiului sau la relaxarea brusca dupa o contractie.

Cauze

















zona de aparitie a durerii


La cataratori cauza principala e "stresarea" excesiva (in volum si intensitate) a tendoanelor muschilor
antebratului sau un soc brusc, violent asupra tendonului. Asta poate sa vina din cresterea rapida in forta a muschilor antebratului coroborata cu crestera mai lenta a rezistentei tendoanelor dar, cel mai adesea e datorata unei tehnici de catarare deficitare.


Prevenire


- e foarte importanta incalzirea inainte de inceperea antrenamentului. Incalzirea coatelor si exercitii de intindere a muschilor (streching) la nivelul bratelor. De asemenea aceleasi exercitii de intindere trebuie facute si la sfarsitul antrenamentului pentru relaxarea muschilor si o refacere mai rapida

- la antrenament, tot timpul e mai importanta calitatea decat cantitatea

- evitati cand faceti tractiuni sa ajungeti pana in pozitia de mana intinsa; mentineti o usoara flexie la nivelul coatelor

- hidratarea suficienta si constanta pe perioada catararii poate sa va scuteasca de multe neplaceri. Un tendon nehidratat corespunzator poate fi usor comparat cu un cablu de frana ruginit la bicicleta

Tratarea

- aplicati gheata de 3 ori pe zi, pana la oprirea durerii. Dupa aplicarea ghetii masati cu o crema antiinflamatoare, timp de 7 zile sau pana dispare durerea

- in general nu e nevoie sa va opriti din catarat insa mentineti un nivel scazut in solicitarea bratelor. Catarati trasee usoare si axati-va pe fete cazute si verticale. Asta sigur va va ajuta sa va asezati mai bine pe picioare si va fi mai degraba un timp castigat decat unul pierdut.

- dupa disparitia durerii, usoare exercitii de stretching a muschilor antebratului

- pentru stabilizarea incheieturii cotului e importanta lucrarea muschilor antagonici respectiv a extensorilor palmei si degetelor. Pentru asta se lucreaza cu greutati de 1-5 kg dupa cum se vede in poze. E important sa sprijinim antebratul pe o suprafata plana, incheietura cotului la 90* si e important sa facem miscarile de ridicare si coborare a palmei incet si controlat. E bine de lucrat cateva serii (2-4) a cate 20 repetari pe fiecare mana.

exercitii de ridicare-coborare a palmei





























exercitii de rotire a incheieturii mainii


Va rog, daca cititi articolul si aveti nelamuriri, completari sau mai multe informatii decat mine, experiente personale, scrieti un comment.

joi, 21 ianuarie 2010

Retezat - ianuarie 2010

Foto: Eugen Andrei

A fost prima iesire de iarna sezonul asta. Din Timisoara am plecat catre Retezat foarte multi la care s-au mai alaturat aradeni si caransebeseni. In total peste 25 de persoane.
Eu am zis ca asta e efectul crizei economice. In ultima vreme iesirile sunt cu tot mai multi oameni si oameni pe care rar ii vad sa se alature 'grupului mare'. De obicei, in anii trecuti se mergea in mai multe grupuri mici, lumea era mai individualista si se intampla sa ne intalnim la Herculane sau Retezat fara sa stim unii de altii. Lumea era ocupata sa castige bani. Acum, eu unul am simtit un spirit comunitar, cum am mai simtit acum 5-6 ani cand inca mergeam la Herculane cu trenul si abia aveam loc sa ne urcam in acceleratul de duminica seara spre Timisoara.

M-am bucurat mult sa aud ca vine si Zsolt. Cu el am inceput eu sa vad ce e alpinismul si turele cu el au formatat partea din mine care vrea sa isi zica alpinist. A fost ca si educatia de acasa, cei 7 ani in care inveti si devii mare parte din ce urmeaza sa fii.
Desi nu stiam ce planuri are, imi doream sa cataram impreuna. Oricum, planul de acasa intocmit cu Radu a fost sa cataram cat mai mult in peretele Bucurei. Pana la urma s-a facut ca sa mergem impreuna spre perete si pana sa ne echipam noi, cand ajungem la baza traseului Zsolt era gata si pregatit sa i-o dea in sus, de unul singur. Propun sa facem o echipa de trei si ma bucur ca s-a aprobat. Asa ca scot semicorzile, ne legam si Radu porneste pe prima bucata. Apoi tot Radu, si pe lungimile mai tari tot Radu. Ma bucur ca a mers el tot traseul cap. Stiam ca isi doreste asta, eu si cu Zsolt mai facusem traseul de cateva ori si asa am avut ocazia sa mai depanam amintiri, in regrupari. Am vorbit despre vremuri trecute, trasee, planuri, job, parinti, viata, Dumnezeu...

Traseul de sambata a fost Hornul Negru (sau Hornul Mare!?...). Desi am inteles ca la baza lui, pe timp de vara poti gasi o placuta pe care scrie Tr. Furcile, eu asa l-am cunoscut ca si Hornul Mare si asa ramane deocamdata. Iar duminica a fost traseul Furcile.
Desi sceptici din cauza zapezii viscolite, totusi conditiile pe valcel au fost bune si a fost o adevarata placere sa urcam, nelegati toti trei pana in mica sa de unde urmeaza traversarea expusa. Acolo ne-am legat intr-o semicoarda, eu am plecat pe traverseu, inotat in zapada foarte mare, dezgropat fisurile unde stiam ce friend intra si am ajuns in al doilea valcel. De acolo Zsolt pana sus ca sa iesim pe creasta si sa fim luati in plin de rafalele de vant. Inca o lungime si ajungem la loc sigur. E mare lucru sa ajungi sa strangi mana coechipierului, sus, dupa ce ai terminat traseul si ai trecut prin niste momente extraordinare. E un moment care spune multe despre ce inseamna alpinismul... Oricum, eu asa am invatat, de la Zsolt.

Un filmulet ediatat de Radu, cu o erata: Zsolt, nu Szolt.



Asta a fost prima iesire. Sper sa urmeze inca cateva si sa ajungem si la Muchia Mare.

miercuri, 13 ianuarie 2010

Tabara de bouldering la Fontainebleau

Filiera Franceza - Voiaj organizat cu o usoara nota pedagogica

Ce este Fontainebleau?

Un loc magic, la 60 km de Paris, unde in urma cu mai bine de 100 de ani s-a nascut boulderingul sau, en francais, „escalade a bloc”. In anii ‘90 existau deja mai mult de 10.000 de trasee grupate in circuite, de la alb – pentru copii, pana la alb si negru – ‘extrêmement difficile’. De atunci lucrurile au evoluat nitel : www.zebloc.com, http://www.grimporama.com/francais/bleau/bleau.htm, http://bleau.info/.

This is Fontainebleau, the place where 8a heroes are being lectured by middle aged housewives, inflatable monster pads don't make you dare to top out problems that were established 30 years ago starting on a little carpet and the hardest easy bouldering in the universe! Fontainebleau, the place where it all began...

Cine suntem ?

Adi Margea

instructor de escalada atestat FRAE

- membru in Clubul Alternative Timisoara; experienta de antrenorat in cadrul clubului

- membru al Lotului National de bouldering

- proprietarul salii de catarat One Move Timisoara si instructor de escalada in cadrul salii

- amenajator de trasee de bouldering si escalada la diferite concursuri locale si nationale
- organizator a mai multor concursuri de bouldering si escalada, inclusiv HCO din 2005 pana azi
- am experimentat Fontainebleau-ul timp de 4 saptamani, in 2006 si 2009



Andrei

Nutu-Manea - antrenor

de escalada sportiva atestat CNFPA, membru al Clubului Freestyler Piatra-Neamt,
- de sase ori vizitator al zonei Fontainebleau, in total 9 saptamani

- coorganizator cursuri de bouldering Free Your Mind la panou si stanca in 2006, 2007, 2008

- coorganizator Festival Oituz Boudering 2007

- coorganizator Turneu Gheara si Biceps 2007

- Locul III Campionatul National de Escalada Bloc in 2006 si 2009
- membru al Lotului National de Bouldering
- co-deschizator al zonelor de boulder Sihla,

Oituz, Bisoca, Bâsca

Ce vrem sa facem ?

O incursiune de o saptamana in capitala mondiala a boulderingului, unde, pe cele 30.000 ha ale domeniului catarabil, vom descoperi o adevarata cultura definita de savoir faire-ul tipic parizian, unde prizele din cele mai usoare trasee iti sunt curatate cu atentie de cei mai mari cataratori ai lumii iar gradele cele mai inalte sunt catarate de acestia din urma in pauza dintre doua dezbateri pe teme culturale la un pahar de vin rosé.

O galerie foto din trip-urile anterioare gasiti la :

http://www.facebook.com/#/album.php?aid=1703&id=100000641053247








Gradina unui gite rural

Cu cine ?

Cu oricine e interesat de catararea cea mai imaginativa, pe feţe cazute, fisuri, muchii, surplombe, tavane, feţe drepte, dar mai ales PRIZE SCURSE. De la incepatorii cei mai incepatori pana la cei mai mari experti, este din plin pentru toti, pentru ca locul este in sine INEPUIZABIL.

Cum facem ?

Zburam la Paris, conducem cam 60 km pana in zona Fontainebleau, locuim intr-o casa tipic frantuzeasca din satucele incantatoare situate in padure sau in marginea acesteia, ne cataram cat putem, in rest gatim, citim, discutam, ne plimbam, fotografiem, filmam, vizitam – imprejurimile si Parisul, dormim.

Cand ?

17.04.2010 - 24.04.2010.

E gratuit ?

Din pacate, raspunsul este nu.

355 euro/pers includ :

- 7 nopti cazare in gites ruraux – case complet echipate, la cheie, in camere de doua sau trei persoane

- transport cu masina (in functie de marimea grupului, Renault Kangoo, Espace sau Traffic) in Franta, adica aeroport – casa si retur, deplasari zilnice la zonele de cataract si in imprejurimi, o zi la Paris.

- vizita ghidata la Paris - sunteti liberi sa renuntati la « ghidaj », oricum e gratuit

- instructor/antrenor/ghid la catarare – unu pentru grup de pana la 7 persoane, 2 pentru grup mai mare

- echipamentul de asigurare - saltele de bouldering (crash pads) , una /2-3persoane.

Mai costa ceva ?

Din pacate, iarasi da.

- Pentru non-parizieni J , trebuie sa stiti ca un bilet de avion pe ruta Bucuresti-Paris-Bucuresti cu Wizz Air sau cu Blue Air costa pana pe 15.02.2010 (data limita a inscrierii la Filiera..) intre 80 si 100 euro.

- Cu 10 euro/zi cumparaturi din supermarket, esti mai mult decat asigurat in ce priveste bautul (si nu doar lapte, ci si vin, cidru, bere etc.) si mancatul (aici e mult de vorbit, fiind oarecum subiectul numarul 2 al acestei deplasari in tara marilor bucatari).

- La restaurantele din zona o cina e cam 11 – 12 euro/pers fara bauturi.

- Lenjeria de pat, care, daca nu o aduceti cu voi, costa 10 euro/pers.

Ce trebuie sa aduceti ?

Papuci de catarat (numiti si espadrile), magneziu, periute pentru curatat prizele, una bucata mocheta de 20/20cm – pentru curatat talpa papucilor de catarat.

Padurea din Trois Pignons - dupa ploaie, intr-o zi de toamna

Detalii finale

Inscrierile se fac pana la data de 15.02.2010.

Inscrierea presupune achitarea a minim 250 euro pana la data de 15.02.2010, restul de plata urmand a se face in Fontainebleau, la preluarea camerelor.

Va sugerez zborul Wizz Air cu aterizare la Beauvais in data de 17.04.2010 ora 19.10 – ora locala, ca find cel mai ieftin. In cazul in care alegeti alta varianta, intalnirea se va face la biroul Agentiei Europcar din aeroportul Beauvais, pe data de 17.04.2010 la ora 20.00, ora locala.

Intervalul mare dintre data limita a inscrierii si deplasarea propriu-zisa se datoreaza necesitatii de a rezerva cazarea, a inchiria masina si a cumpara biletele de avion la preturile care se reflecta in costul final afisat mai sus. De asemenea, in ceea ce priveste casele de inchiriat, datorita afluentei de cataratori in zona Fontainebleau, exista si o problema de disponibilitate. Incercam sa rezovam aceasta problema prin a avea grija de aceste detalii cat mai din timp.

Pentru detalii, alte informatii si inscrieri:

Andrei Nutu-Manea 0724175802; andreicarpat@yahoo.com

Adi Margea 0723007563 ; adi.margea@gmail.com

si www.onemove.ro

vineri, 1 ianuarie 2010

Cu salteaua prin oras...

Cum iesirea in Retezat la bolovani nu a iesit, e 27 decembrie si o vreme excelenta afara, Sorin ma suna si imi zice ceva de buildering... Imi ia ceva pana sa ma prind de ceea vrea defapt iar in nici o ora suntem deja cu salteaua in spate prin oras. Am avut si aparatul foto cu noi. Iata ce a iesit:








A fost excelent sa ne miscam putin, afara, pe o vreme superba, chiar si in oras.
















Si un 'bolovan' probabil prea mic pentru ca sa faci ceva... oricat de doritori am fi fost noi.






O alta zona, cu trasee tari, peisaj frumos... aproape ca in Rocklands.


Iar acum, ca am inceput anul 2010, LA MULTI ANI, multe bucurii si multa libertate in a face ceea ce va doriti cu adevarat, ceea ce e cu adevarat in voi.